Projecten
Sinds het ontstaan van Edukado in 2009, gingen we 9 projecten aan. Foto’s, partners en einddossiers zijn allemaal hieronder te vinden. Net als ons nieuw project. Zin om mee te doen? Neem een kijkje en leer Edukado wat beter kennen!
Guinee 2023
Een groep van 11 Edukado-vrijwilligers zal onder begeleiding van het Edukado bestuur tijdens het academiejaar 2022-2023 fondsen inzamelen voor het gloednieuwe Guinee project. Tijdens de zomervakantie van 2023 zal er naar Guinee worden afgereisd om het project uit te voeren, onder de supervisie van de Guinese organisatie Amoukanama en in samenwerking met de bevolking van Conakry. Het project bestaat hoofdzakelijk uit de bouw van 1 klaslokaal, maar er komt nog veel meer bij kijken…
Lees er hieronder meer over!
Locatie: | Africa, Guinee |
---|---|
Begindatum: | 12/11/2022 |
Einddatum: | Voorzien op 31/08/2023 |
Beschrijving: | Bouw van 1 klaslokaal voor een circusschool |
Belgische partnerorganisatie: | Amoukanama |
Togolese partnerorganisatie: | Amoukanama |
Vereist budget: | 15000€ |
Ingezameld budget
Selectie van de deelnemers
Een deel van het ownership van het project ligt bij de studentengroep, dit is 1 van de facetten die een Edukado project uniek maakt. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid bij het project en de begunstigden. Maar dit zorgt ook voor het feit dat het belangrijk is om een goede groep te hebben. Een groep met voldoende motivatie om samen met de partner dit project te realiseren. Daarom houden wij een selectieprocedure om deze groep zo goed als mogelijk samen te stellen.
Het team is gekozen en is gestart met de uitvoering van het project.
Meer uitleg over het project
Het project wordt geleid door Nathalie en Alsency . Hieronder vertelt Nathalie meer over wat er de Edukado-vrijwilligers te wachten staat. Meer info over de organisatie Amoukanama je vinden op hun website.
In 2017 in Conakry, Guinee zijn we gestart met de bouw van een dome die vooral dienst doet voor de professionele vorming tot circusartiest en de socio-culturele projecten maar we willen we ook nog een klas bouwen. Dit omdat de meeste acrobaten gestopt zijn met school op jonge leeftijd. Velen van hen kunnen bij niet schrijven en weinig lezen. In januari 2021 hebben we steun gekregen van Takatuka foundation om te beginnen met Franse en Engelse lessen. Die zijn nu gestart in een oude hangaar waar we een aantal schoolbanken geplaatst hebben. We zouden echter meer jongeren kunnen bereiken als we de lessen naast de circusschool kunnen installeren in een eigen klas. Op termijn willen we meer jongeren uitnodigen om onderwijs te volgen bij ons. Voor sommige groepen als een soort ‘avondonderwijs’, voor andere groepen om hen bij te scholen tot niveau middelbaar diploma. Daarnaast willen we het klasgebouw ook gebruiken om vormingen te geven omtrent SDG’s en belangrijke thema’s hier (vrouwelijke besnijdenis, plastic-vervuiling, gezondheid). We hebben vaak problemen gezien bij acrobaten die niet kunnen lezen/schrijven eenmaal ze op tournee zijn in Europa. Ze hebben weinig notie van hun rechten of hun contract en worden vaak onderbetaald en gechanteerd met verblijfspapieren en valse contracten.
In Conakry zijn er heel veel jongeren werkloos die in een vicieuze cirkel van criminaliteit, drugs, rondhangen,… terechtkomen. Meisjes die als tiener snel zwanger worden en zo in traditionele rollen terecht komen. Ook vele kinderen die niet naar school kunnen omdat ze helpen met inkomen te verdienen voor de familie. Voor die groep willen we een plaats creëren die hen toch nog helpt met een basis educatie.

Wat gaat er nu juist gebouwd worden?
We willen een rechthoekig gebouw maken van 10m op 8m met een lokaal van 8m op 8m en een opbergruimte van 2m op 7m (1m voor de ingang). Aan één wand willen we spiegels hangen die we afdekken overdag met zwarte gordijnen, aan de tegenovergestelde wand hangen we dan de schoolborden. In de opbergruimte is er plaats voor de lokaal gemaakte schoolbanken die we elke morgen via een deur tussen de opbergplaats en het lokaal op hun plaats zetten. We rollen twee grote tapijten over de parketvloer om deze te beschermen tijdens de momenten van onderwijs. Dit is gemakkelijk te organiseren en doen we momenteel ook elke dag in de hangaar waar we trainen in Conakry. Na de circus vorming bergen we de matten op en halen we de schoolbanken boven. Aangezien we een grote groep zijn en iedereen helpt, gaat dit snel.
Hoe gaan de studenten kunnen bijdragen aan het project?
De traditionele bouwmethodes zijn van oudsher een gemeenschapswerk. Zelf met weinig ervaring, kan iedereen hierin mee helpen. Materialen mengen, ‘bakstenen’ maken, leemlaag aanbrengen, materialen verplaatsen en aanreiken etc. Aangezien we met het regenseizoen zitten, zorgen we voor een tijdelijk onderdak waar we materialen kunnen klaarmaken voor de bouw, ook als het regent. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van de studenten ook voor motivatie en energie voor de lokale mensen om te werken aan het project.
Wat is de meerwaarde voor de studenten?
De studenten krijgen de kans om de Guineese cultuur van dichtbij te ontdekken en te leren kennen. Guinee is een klein land waar weinig Belgische NGO’s actief zijn en waar weinig toerisme is. Het kan dus een meerwaarde zijn om meer te ontdekken over Guinee en te delen met hun gemeenschap tijdens de inzamelacties voor het project. Wij hebben intussen ook een groep Guineese artiesten in ons team die in België en omstreken verblijven. Het is zeker een optie om samen iets te organiseren als inzamelactie en al een eerste ‘contact’ te hebben met de Guinese cultuur via deze jongeren.
Het project zal hen ook in staat stellen om een groep enthousiaste jongeren en kinderen te ontmoeten die een intrinsieke interesse hebben in uitwisseling en communicatie. Een groep jongeren die graag hun cultuur delen via traditionele dans, muziek en beweging. Het is zeker ook een mogelijkheid om een introductie te krijgen in circus disciplines. Een workshop acrobatie, jongleren, eenwieler, samen menselijke piramides maken… Het is allemaal mogelijk en schept ook een kans om via lichaam en beweging een band en groepsgevoel te scheppen.
Met steun van:

Wat is Amoukanama?
Amoukanama is opgericht in 2017 en is ontstaan uit de droom van Alseny Sacko en zijn jeugdvriend Balla Moussa Bangoura om de situatie van jongeren in hun buurt in Conakry te veranderen. Lees meer over deze organisatie via de volgende link en de video hiernaast.
A life changing journey...
Tijdslijn van een gemiddeld project
Inschrijving
Oktober
Start!
November
Activiteiten
November – Mei
Vormingen
Februari – Juni
Zomerreis
Juli-Augustus
Feedback
September
Inschrijving & spelregels
- De door de vrijwilligers ingezamelde fondsen zullen dienen voor zowel de constructiekosten als de basis verblijfskosten (accommodatie, transport en voeding) van de vrijwilligers ter plaatse.
- Hoewel Edukado via haar reisagentschap instaat voor het boeken van de vliegtickets, staan de vrijwilligers zelf in voor het bekostigen ervan. Een voorschot van 200EUR wordt tegen eind december vergoed, terwijl het resterende bedrag zal worden afgerekend tegen eind april. Indien de betaling om welke reden dan ook niet kan worden doorgevoerd voor de aangegeven termijn, kan in samenspraak met de vrijwilliger een overeenkomst worden gevonden.
- Indien een visum nodig is voor het land in kwestie, wordt dit door Edukado bekostigd.
- De vrijwilligers zijn verzekerd voor alle uitgeoefende activiteiten in België.
- De vrijwilligers dienen na te gaan bij hun verzekeringsmaatschappij of een extra verzekering nodig is voor activiteiten in het desbetreffende projectland. Verder dient concreet nagevraagd te worden welke kosten hierdoor gedekt worden (bv. repatriëringskosten, huisartsbezoek, etc.).
- De vrijwilligers dienen voor vertrek naar het ontwikkelingsland de nodige voorzorgsmaatregelen (vaccins, mee te nemen profylactische-en behandelingsmiddelen, etc.) te treffen.
- De vrijwilligers worden, in de mate van het mogelijke, verwacht zich doorheen het jaar te engageren voor Edukado. Zonder betrokkenheid van de vrijwilligers is het project immers gedoemd om te mislukken. Hierbij biedt Edukado de nodige ondersteuning en begeleiding.
- De vrijwilligers worden verwacht deel te nemen aan verschillende activiteiten (bootcamp, vormingen en eetfestijn).
Start!
De gemotiveerde vrijwilligers die zich door het jaar heen gaan engageren voor het project werden reeds geselecteerd. De fondsen die zij zullen inzamelen, zullen worden ingezet voor de constructie van het project (zie hieronder). De vraag die zich dan stelt is: Is het de bedoeling dat de studenten meehelpen bouwen ter plaatse? Ja hoor! Het project wordt van A tot Z volledig gedragen door de studenten, onder het toeziend oog van onze plaatselijke changemaker, de directie van de school en een lokale aannemer, en dit is wat Edukado zo uniek maakt! En daar houdt het niet op… Edukado reikt de studenten, ongeacht de opleiding die ze volgen, de uitrusting om in een klimaat van wereldburgerschap tot zelfkennis en kennis van de ander te komen.
Fondswervende activiteiten
Doorheen het hele jaar worden fondswervende activiteiten georganiseerd door de studentengroep om aldus genoeg fondsen in te zamelen om het project ter plaatste te realiseren.
Het enige wat de studenten zelf bekostigen is een vliegticket en persoonlijke medicatie, kleren, etc. De rest (constructiekosten en accomodatie, eten en transport ter plaatse) worden door het project zelf gedekt.
Vormingen
Twee maanden ter plaatse is een hele ervaring voor de studenten alsook de lokale bevolking. Voor velen is dit een eerste keer. De vormingen die we bij Edukado organiseren, in samenwerking met partners zoals UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking), laten toe om de context beter te begrijpen en om te gaan met interculturele uitdagingen.
Zomerreis
Het is zover! De studentengroep heeft genoeg fondsen ingezameld en de nodige vormingen gevolgd.
Het project mag nu effectief plaatsvinden en de studenten vertrekken voor een onvergetelijke zomer!
De zomerreis duurt 8 weken maar in het geval van herexamens, stages, vakantiewerk of familiale redenen kan er ook voor 6 of 4 weken gekozen worden.
Terugkoppelingsmoment
De studenten zijn terug, vol emoties en vol herinneringen. Ze komen nog een laatste keer samen met het bestuur om het project grondig te evalueren en de juiste analyses samen uit te voeren. Verder is dit een belangrijk moment voor Edukado om te leren uit elke ervaring.