Projecten
Sinds het ontstaan van Edukado in 2009, gingen we 9 projecten aan. Foto’s, partners en einddossiers zijn allemaal hieronder te vinden. Net als ons nieuw project. Zin om mee te doen? Neem een kijkje en leer Edukado wat beter kennen!
Senegal 2021
In December 2020 is een groep van +/- 12 jongvolwassenen het project Senegal gestart. Zij zijn tijdens het academiejaar fondsen aan het werven, een groepsband aan het opbouwen en zich volledig onderdompelen in ontwikkelingssamenwerking en de uitdagingen die hierbij horen. Tijdens de zomer zullen ze naar Senegal reizen om samen met DROP Senegal enkele klaslokalen te bouwen (mits positieve beslissing op 19/04, zie sectie Covid plan).
Locatie: | Africa, Senegal |
---|---|
Begindatum: | 12/2020 |
Einddatum: | Voorzien op 31/08/2021 |
Beschrijving: | Bouw van 4 klaslokalen voor een lagere school |
Partnerorganisatie in het Noorden: | DROP |
Partnerorganisatie in het Zuiden: | DROP |
Vereiste budget: | 12000€ |
Edukado assemble!
Een team van 16 jongvolwassen werd bijeengeroepen om het Senegal 2021 project te realiseren.
Heb je zelf zin om mee te doen met ons volgende project? -> Zet je op de wachtlijst!
Wil je meer info? -> Check de video!
Wist je dat je het project ook kan steunen zonder zelf centen te doneren? Check onze steunpagina en Trooper er op los!
(dat neemt niet weg dat een project nog steeds gulle giften nodig heeft om gerealiseerd te kunnen worden, maar alle steun helpt!)
Covid-19 plan
Het Senegal 2021 project gaat door. In elk geval wordt de bouw gerealiseerd, ongeacht het verdere verloop van de coronapandemie. De enige onzekerheid blijft echter of de studenten zullen kunnen meegaan om te helpen met de bouw of niet. We blijven de optie om naar Senegal te kunnen reizen voorlopig openhouden, tot de paasvakantie. Dan zullen we opnieuw met het voltallige bestuur samenkomen om een eindbeslissing te nemen, gebaseerd op enkele criteria (bv.: positief reisadvies, geen incidenten van intolerantie t.o.v. blanken n.a.v. corona, redelijke prijs vliegtickets, mogelijkheid tot reizen buiten Europa, …).
Op 19/04/2021 zullen we laten weten of de reis zal doorgaan of niet. Gaat de reis door, zullen we met de praktische uitwerking beginnen (vliegtickets aankopen, verblijf regelen, …). Gaat de reis niet door, dan zullen we de studenten enkele alternatieven voorstellen van organisaties die vrijwilligerswerk doen en die wij zullen screenen.
Op 21/11/2020 om 19h vond er een online infosessie plaats om meer duiding te geven over dit plan, de verdere stappen en om vragen te beantwoorden. De presentatie van deze infosessie vind je via volgende link
Meer uitleg over het project
Het project situeert zich in een bestaande school in Godaguene, nabij Sindine in Senegal. Het is een relatief afgelegen plek aan de rand van het dorp. De school werd gebouwd in 1984 en sindsdien werd er sporadisch wat infrastructuur aan toegevoegd door de bevolking. De infrastructuur blijft echter onvoldoende want er zijn klassen van wel 60 leerlingen. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. De schooldirectie wil de school uitbreiden met minstens drie klaslokalen, maar beschikt niet over de nodige middelen. De school is de enige lagere school voor de regio en er komen kinderen uit meer dan 12 omringende dorpen. De bevolking is er arm en leeft vooral van de landbouw en veeteelt. Het zijn vooral Peulh en Serrère die in deze regio wonen. In de dorpen is er doorgaans geen elektriciteit noch stromend water. Vaak woont men in hutten. Het project wordt geleid door onze lokale changemaker Oumar, in samenspraak met de directeur van de school en de dorpsafgevaardigden. Eens ter plaatse zal Oumar de studenten begeleiden en kennis laten maken met de Senegalese cultuur. Zijn aanbevelingen opvolgen is belangrijk voor een veilig en verantwoord verloop van het project. Een Senegalese aannemer neemt verantwoordelijkheid over de technische kant van het project. Wat betreft de bouwplannen en het werkschema zullen de studenten met hem in contact staan. Hij zal de studenten ook leren metsen en andere klusjes leren uitvoeren. Het verblijf werd tijdens de prospectiereis (januari 2020) door het bestuur bezocht en veilig en hygiënisch bevonden. Verder zal een kok uit het dorp voor traditionele maaltijden zorgen. Deze zal hierbij wel hulp nodig hebben. Enkele studenten zullen dus af en toe moeten helpen bij onder andere de inkopen. In het weekend zal er tijd zijn om andere plaatsen te bezoeken of uit te rusten van een drukke week.
Wat is de meerwaarde voor de studenten?
De studenten zullen in nauw contact staan met lokale bevolking in het projectland. Ze zullen uit hun comfortzone moeten treden en wennen aan het leven op het platteland. Ze zullen kennis maken met het reilen en zeilen van een school op een relatief afgelegen plek in Senegal. D.R.O.P vzw zal er bovendien voor zorgen dat de studenten in hun project ter plaatse bijgestaan worden door een Senegalese aannemer, door de plaatselijke bevolking en de directie van de school. Omdat het ook daar vakantieperiode is, zal het zeker mogelijk zijn om een aantal jongeren in de regio/dorp te motiveren om samen te werken met de studenten.
Wat gaat er nu juist gebouwd worden?
Het project bedraagt het bouwen van drie klaslokalen van elk ongeveer 6 m op 5,5 m. Indien het door de studenten ingezamelde budget ontoereikend blijkt te zijn, zal D.R.O.P vzw de tekorten voor haar rekening nemen. Er zal ook in gemeenschappelijk overleg besproken worden in welke mate de school/overheid financieel kan bijdragen. Het betreft in ieder geval een relatief eenvoudige constructie met een structuur van betonnen kolommen en balken met tussengevoegd metselwerk in betonblokken en een dak bestaande uit geprofileerde metalen platen. De studenten gaan hierbij intensief betrokken worden maar de bouwkundige beslissingen liggen natuurlijk bij de Senegalese aannemer. Naast de aannemer zullen er ook skilled labor aangeworven worden. De studenten zullen als unskilled labor fysiek bijdragen aan het bouwen ter plaatsen. Dit houdt o.a. in: de fundering graven, bakstenen maken, cement maken, bakstenen aangeven, pleisteren, ect.
A life changing journey...
Tijdslijn van een gemiddeld project
Inschrijving
Oktober
Start!
November
Activiteiten
November – Mei
Vormingen
Februari – Juni
Zomerreis
Juli-Augustus
Feedback
September
Inschrijving & spelregels
- De door de vrijwilligers ingezamelde fondsen zullen dienen voor zowel de constructiekosten als de basis verblijfskosten (accommodatie, transport en voeding) van de vrijwilligers ter plaatse.
- Hoewel Edukado via haar reisagentschap instaat voor het boeken van de vliegtickets, staan de vrijwilligers zelf in voor het bekostigen ervan. Een voorschot van 200EUR wordt tegen eind december vergoed, terwijl het resterende bedrag zal worden afgerekend tegen eind april. Indien de betaling om welke reden dan ook niet kan worden doorgevoerd voor de aangegeven termijn, kan in samenspraak met de vrijwilliger een overeenkomst worden gevonden.
- Indien een visum nodig is voor het land in kwestie wordt dit door Edukado bekostigd.
- De vrijwilligers zijn verzekerd voor alle uitgeoefende activiteiten in België.
- De vrijwilligers dienen na te gaan bij hun verzekeringsmaatschappij of een extra verzekering nodig is voor het desbetreffende land. Verder dient concreet nagevraagd te worden welke kosten hierdoor gedekt worden (bv. repatriëringskosten, huisartsbezoek, etc.).
- De vrijwilligers dienen voor vertrek naar het ontwikkelingsland de nodige voorzorgsmaatregelen (vaccins, mee te nemen profylactische-en behandelingsmiddelen, etc.) te treffen.
- De vrijwilligers worden, in de mate van het mogelijke, verwacht zich doorheen het jaar te engageren voor Edukado. Zonder betrokkenheid van de vrijwilligers is het project immers gedoemd om te mislukken. Hierbij biedt Edukado de nodige ondersteuning en begeleiding.
- De vrijwilligers worden verwacht deel te nemen aan de bovengenoemde activiteiten (bootcamp, vormingen en eetfestijn).
Start!
De gemotiveerde vrijwilligers die zich door het jaar heen gaan engageren voor het Senegal project werden reeds geselecteerd. De fondsen die zij zullen inzamelen, zullen worden ingezet voor de constructie van het project (zie hieronder). De vraag die zich dan stelt is: Is het de bedoeling dat de studenten meehelpen bouwen ter plaatse? Ja hoor! Het project wordt van A tot Z volledig gedragen door de studenten, onder het toeziend oog van onze plaatselijke changemaker, de directie van de school en een lokale aannemer, en dit is wat Edukado zo uniek maakt! En daar houdt het niet op… Edukado reikt de studenten, ongeacht de opleiding die ze volgen, de uitrusting om in een klimaat van wereldburgerschap tot zelfkennis en kennis van de ander te komen.
Fondswervende activiteiten
Doorheen het hele jaar worden fondswervende activiteiten georganiseerd door de studentengroep om aldus genoeg fondsen in te zamelen om het project ter plaatste te realiseren.
Het enige wat de studenten zelf bekostigen is een vliegticket en persoonlijke medicatie, kleren, etc. De rest (constructiekosten en accomodatie, eten en transport ter plaatse) worden door het project zelf gedekt.
Vormingen
Twee maanden ter plaatse is een hele ervaring voor de studenten alsook de lokale bevolking. Voor velen is dit een eerste keer. De vormingen die we bij Edukado organiseren, in samenwerking met partners zoals UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking), laten toe om de context beter te begrijpen en om te gaan met interculturele uitdagingen.
Zomerreis
Het is zover! De studentengroep heeft genoeg fondsen ingezameld en de nodige vormingen gevolgd.
Het project mag nu effectief plaatsvinden en de studenten vertrekken voor een onvergetelijke zomer!
Terugkoppelingsmoment
De studenten zijn terug, vol emoties en vol herinneringen. Ze komen nog een laatste keer samen met het bestuur om het project grondig te evalueren en de juiste analyses samen uit te voeren. Verder is dit een belangrijk moment voor Edukado om te leren uit elke ervaring.