Togo 2022

Togo 2022

Enkele feiten

Locatie: Africa, Togo
Begindatum: 06/11/2020
Einddatum: 04/10/2022 
Beschrijving: Bouw van een hangar voor een middelbare school
Belgische partnerorganisatie: Togo Debout
Togolese partnerorganisatie: Sichem
Ingezameld budget: 18.170€

Dompel je onder in het project

Het project werd geleid door Togolese Changemaker Arsène Attidokpo. Hieronder vertelt hij meer over wat er is gerealiseerd. Meer info over de organisatie Sichem kan je vinden in zijn brief in de blauwe sectie of op hun website.

“Dit project situeerde zich in een nieuw Lyceum in Dzogblakope, Togo. Er werd tijdens de zomermaanden een ​hangar gebouwd voor een middelbare school waarin zowel ASO, TSO als BSO gegeven zal worden. Deze mengvorm is in België gebruikelijk, maar zeer zelden te vinden in Togo.

Het doel van het project is om jongeren uit het landelijke gebied rond het dorp Dzogblakopé de kans te geven middelbare studies te doen of om na de lagere school meteen toegang te krijgen tot een beroepsopleiding op technisch of beroepsniveau. De enige middelbare school (ASO) in de omgeving ligt op ongeveer 10 kilometer van het dorp. Maar heel weinig jonge mensen uit de buurt krijgen de kans om zich in te schrijven omdat de leerlingen die dichter bij de school wonen voorrang krijgen. Hun kans op retentie en slagen ligt immers hoger dan leerlingen die dagelijks 2 x 10 km te voet moeten afleggen en daardoor ook minder studietijd hebben, noch voldoende licht om na 18u te kunnen studeren en taken te maken.

Er is was nood aan extra TSO en BSO-opleidingen. De bouw van de hangar als onderdeel van deze middelbare school geeft aan minstens 50 jongeren uit het dorp Dzogblakopé en de omliggende dorpen de kans om een beroepsopleiding te volgen in een degelijk uitgerust kader. Op lange termijn wordt zo het educatieve en professionele aanbod voor de lokale gemeenschap vergroot.”

Projectmanager Arsène aan het woord

Arsène is hoofd van de onderwijstak van Sichem, de aanvragende organisatie in het Togo 2022 project. In de brief die je via de knop kan lezen stelt hij zichzelf en Sichem voor.

Brief
[/vc_section]

Senegal 2021

Senegal 2021

Enkele feiten

Locatie: Africa, Senegal
Begindatum: 12/2020
Einddatum: Voorzien op 10/10/2021 
Beschrijving: Bouw van 4 klaslokalen voor een lagere school
Belgische partnerorganisatie: DROP
Senegalese partnerorganisatie: DROP
Ingezameld budget: 18.271,22€

View more

Dompel je onder in het project

Dit project situeerde zich in een bestaande school in Godaguene, nabij Sindine in Senegal. Het is een relatief afgelegen plek aan de rand van het dorp. De school werd gebouwd in 1984 en sindsdien werd er sporadisch wat infrastructuur aan toegevoegd door de lokale bevolking. Toch bestaan klassen soms uit wel 60 leerlingen. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. De school is bovendien de enige lagere school voor de regio en er komen kinderen uit meer dan 12 omringende dorpen. De bevolking is er arm en leeft vooral van de landbouw en veeteelt. Vooral Peulh en Serrère wonen in deze regio.

De schooldirectie wilde de school uitbreiden met minstens 3 klaslokalen, maar beschikte niet over de nodige middelen. Het project werd ter plekke geleid door Senegalese Changemaker Oumar, in samenspraak met de directeur van de school en de dorpsafgevaardigden. Tijdens de zomervakantie werden er, in samenwerking met Edukado, 2 klaslokalen gebouwd en werd een bestaande klas gerenoveerd en voorzien van zonnepanelen.


Teachers against COVID 2020

Teachers against COVID 2020

Doneer een sensibiliseringspakket

En help het leerkrachten team uit Sierra Leone in hun strijd tegen COVID-19

De COVID pandemie dwingt Sierra Leone tot het uiterste. De aantallen lopen op. Werkloosheid, hongersnood en armoede nemen toe. Een humanitaire ramp loert om de hoek. Ondanks het goede beleid van hun leiders hebben de armste mensen het erg moeilijk. 

Om een ramp te voorkomen zijn de leerkrachten van de primary school Eye For Salone in actie geschoten. Dorpsgenoten mondeling informeren over het virus, zeep en mondmaskers uitdelen, afstandsonderwijs aanbieden, ze doen het allemaal. Hoe groot hun motivatie ook is, hun bereik is beperkt. Ze kunnen niet eens al hun kleuters van een pakket voorzien. Geef deze changemakers vleugels. Laat hen grenzen verleggen, elke dag opnieuw. Uw hulp is nodig. Ontdek wat ze doen en hoe jij het verschil kan maken.

Deadline 30 juni

Ik ben al overtuigd, ik wil doneren!

De crowdfunding is succesvol afgelopen. Er is 2415EUR opgehaald voor de sensibiliseringscampagne van de leerkrachten.

Changemaker Mohamed aan het woord

Mohamed vertelt je in deze video alles wat je moet weten over het project. Deze videoproductie is een donatie van Klin At Entertainment, een opkomend entertainment bureau uit Bo, Sierra Leone.

 

“All I want is the project to succeed”

-Mohamed Jubairu Jalloh, CEO Klin At Entertainment-

Enkele feiten

Locatie: Afrika, Sierra Leone, Waterloo
Begindatum: 01/06/2020
Einddatum:  – in uitvoering –
Beschrijving: Invoeren van afstandsonderwijs en het uitvoeren van een sensibiliseringscampagne om een COVID-19 epidemie in hun lokale community te voorkomen.
Partnerorganisatie in het Noorden: Eye for Salone
Partnerorganisatie in het Zuiden: Flemish Institute and Primary School

In cijfers

Opgehaald

2455

Einddoel

2000€

Impact

al1000personen

Doneren geeft hen vleugels!

10€ = 4 Pakketten

j

4 gezinnen zullen gesensibiliseerd worden over covid-19 en elk gezinslid zal een stuk zeep en een mondmasker krijgen. Hierdoor kunnen ze de kennis onmiddellijk in de praktijk zetten. Hun schoolgaande kinderen krijgen een lesbundel om oefeningen te maken, over een week moeten ze die indienen.

50€ = 20 Pakketten + je krijgt een Scrunchique mondmasker

20 gezinnen zullen gesensibiliseerd worden net zoals bij het vorige pakket. (psst, je krijgt een handgemaakt mondmasker van het modebedrijf Scrunchique. Deze maskers worden gratis gemaakt ten voordele van dit project. Enkel de stoffen worden door Edukado betaald. Dit wordt samen met een Sierra Leons bedankingskaartje opgestuurd via de post. Zorg er dan wel voor dat je ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief zodat we je kunnen contacteren)

Doneer op de bankrekening van Edukado

IBAN: BE28 0015 1911 9020BIC Code (SWIFT): GEBABEBB

Vermelding: “Schenking Teachers against COVID” + aantal pakketten (bv. 4 pakketten)

Updates

Nothing found.

Geef een gift om van dit project een succes te maken


Projecten

Projecten

Sinds het ontstaan van Edukado in 2009, gingen we 9 projecten aan. Foto’s, partners en einddossiers zijn allemaal hieronder te vinden. Net als ons nieuw project. Zin om mee te doen? Neem een kijkje en leer Edukado wat beter kennen!

Guinee 2023

Een groep van 11 Edukado-vrijwilligers zal onder begeleiding van het Edukado bestuur tijdens het academiejaar 2022-2023 fondsen inzamelen voor het gloednieuwe Guinee project. Tijdens de zomervakantie van 2023 zal er naar Guinee worden afgereisd om het project uit te voeren, onder de supervisie van de Guinese organisatie Amoukanama en in samenwerking met de bevolking van Conakry. Het project bestaat hoofdzakelijk uit de bouw van 1 klaslokaal, maar er komt nog veel meer bij kijken…

Lees er hieronder meer over!

Locatie: Africa, Guinee
Begindatum: 12/11/2022
Einddatum: Voorzien op 31/08/2023 
Beschrijving: Bouw van 1 klaslokaal voor een circusschool
Belgische partnerorganisatie: Amoukanama
Togolese partnerorganisatie: Amoukanama
Vereist budget: 15000€

Ingezameld budget

Selectie van de deelnemers

Een deel van het ownership van het project ligt bij de studentengroep, dit is 1 van de facetten die een Edukado project uniek maakt. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid bij het project en de begunstigden. Maar dit zorgt ook voor het feit dat het belangrijk is om een goede groep te hebben. Een groep met voldoende motivatie om samen met de partner dit project te realiseren. Daarom houden wij een selectieprocedure om deze groep zo goed als mogelijk samen te stellen. 

 

Het team is gekozen en is gestart met de uitvoering van het project.

Meer uitleg over het project

Het project wordt geleid door Nathalie en Alsency . Hieronder vertelt Nathalie meer over wat er de Edukado-vrijwilligers te wachten staat. Meer info over de organisatie Amoukanama je vinden op hun website.

In 2017 in Conakry, Guinee zijn we gestart met de bouw van een dome die vooral dienst doet voor de professionele vorming tot circusartiest en de socio-culturele projecten maar we willen we ook nog een klas bouwen. Dit omdat de meeste acrobaten gestopt zijn met school op jonge leeftijd. Velen van hen kunnen bij niet schrijven en weinig lezen. In januari 2021 hebben we steun gekregen van Takatuka foundation om te beginnen met Franse en Engelse lessen. Die zijn nu gestart in een oude hangaar waar we een aantal schoolbanken geplaatst hebben. We zouden echter meer jongeren kunnen bereiken als we de lessen naast de circusschool kunnen installeren in een eigen klas. Op termijn willen we meer jongeren uitnodigen om onderwijs te volgen bij ons. Voor sommige groepen als een soort ‘avondonderwijs’, voor andere groepen om hen bij te scholen tot niveau middelbaar diploma. Daarnaast willen we het klasgebouw ook gebruiken om vormingen te geven omtrent SDG’s en belangrijke thema’s hier (vrouwelijke besnijdenis, plastic-vervuiling, gezondheid). We hebben vaak problemen gezien bij acrobaten die niet kunnen lezen/schrijven eenmaal ze op tournee zijn in Europa. Ze hebben weinig notie van hun rechten of hun contract en worden vaak onderbetaald en gechanteerd met verblijfspapieren en valse contracten. 

In Conakry zijn er heel veel jongeren werkloos die in een vicieuze cirkel van criminaliteit, drugs, rondhangen,… terechtkomen. Meisjes die als tiener snel zwanger worden en zo in traditionele rollen terecht komen. Ook vele kinderen die niet naar school kunnen omdat ze helpen met inkomen te verdienen voor de familie. Voor die groep willen we een plaats creëren die hen toch nog helpt met een basis educatie.

Wat gaat er nu juist gebouwd worden?

We willen een rechthoekig gebouw maken van 10m op 8m met een lokaal van 8m op 8m en een opbergruimte van 2m op 7m (1m voor de ingang). Aan één wand willen we spiegels hangen die we afdekken overdag met zwarte gordijnen, aan de tegenovergestelde wand hangen we dan de schoolborden. In de opbergruimte is er plaats voor de lokaal gemaakte schoolbanken die we elke morgen via een deur tussen de opbergplaats en het lokaal op hun plaats zetten. We rollen twee grote tapijten over de parketvloer om deze te beschermen tijdens de momenten van onderwijs. Dit is gemakkelijk te organiseren en doen we momenteel ook elke dag in de hangaar waar we trainen in Conakry. Na de circus vorming bergen we de matten op en halen we de schoolbanken boven. Aangezien we een grote groep zijn en iedereen helpt, gaat dit snel.

Hoe gaan de studenten kunnen bijdragen aan het project?

De traditionele bouwmethodes zijn van oudsher een gemeenschapswerk. Zelf met weinig ervaring, kan iedereen hierin mee helpen. Materialen mengen, ‘bakstenen’ maken, leemlaag aanbrengen, materialen verplaatsen en aanreiken etc. Aangezien we met het regenseizoen zitten, zorgen we voor een tijdelijk onderdak waar we materialen kunnen klaarmaken voor de bouw, ook als het regent. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van de studenten ook voor motivatie en energie voor de lokale mensen om te werken aan het project.

Wat is de meerwaarde voor de studenten?

De studenten krijgen de kans om de Guineese cultuur van dichtbij te ontdekken en te leren kennen. Guinee is een klein land waar weinig Belgische NGO’s actief zijn en waar weinig toerisme is. Het kan dus een meerwaarde zijn om meer te ontdekken over Guinee en te delen met hun gemeenschap tijdens de inzamelacties voor het project. Wij hebben intussen ook een groep Guineese artiesten in ons team die in België en omstreken verblijven. Het is zeker een optie om samen iets te organiseren als inzamelactie en al een eerste ‘contact’ te hebben met de Guinese cultuur via deze jongeren.
Het project zal hen ook in staat stellen om een groep enthousiaste jongeren en kinderen te ontmoeten die een intrinsieke interesse hebben in uitwisseling en communicatie. Een groep jongeren die graag hun cultuur delen via traditionele dans, muziek en beweging. Het is zeker ook een mogelijkheid om een introductie te krijgen in circus disciplines. Een workshop acrobatie, jongleren, eenwieler, samen menselijke piramides maken… Het is allemaal mogelijk en schept ook een kans om via lichaam en beweging een band en groepsgevoel te scheppen.

Met steun van: 

Wat is Amoukanama?

Amoukanama is opgericht in 2017 en is ontstaan uit de droom van Alseny Sacko en zijn jeugdvriend Balla Moussa Bangoura om de situatie van jongeren in hun buurt in Conakry te veranderen. Lees meer over deze organisatie via de volgende link en de video hiernaast.

Presentatie

A life changing journey...

Tijdslijn van een gemiddeld project

Inschrijving

Oktober

Start!

November

Activiteiten

November – Mei

Vormingen

Februari – Juni

Zomerreis

Juli-Augustus

Feedback

September

Heb je vragen?

Contacteer ons!

Sierra Leone 2017

Sierra Leone 2017

Een onvoorstelbare tegenslag

Tot onze grote spijt werden we in februari 2021 geconfronteerd met malafide praktijken ten nadele van ons schoolproject in 6 Miles, Waterloo, Sierra Leone. De secundaire school die in samenwerking met Edukado gebouwd werd in 2017 en bijhorigheden op het schooldomein die de afgelopen jaren waren bijgebouwd en van zonnepanelen voorzien, zouden, met wat geluk, in september 2021 klaar zijn om de deuren te openen voor leerlingen van het eerste middelbaar.

Jammer genoeg werd de hele site afgebroken, ondanks al onze pogingen om dit tegen te houden.

Via de knop achtergrondinfo, kan je meer te weten komen over deze spijtige gebeurtenis en welke acties reeds ondernomen werden.

Wij willen de privépersoon achter deze vernieling verantwoordelijk stellen en roepen hiervoor de hulp in van de Belgische ambassade en de Sierra Leoonse overheid. We eisen dat de school heropgebouwd wordt in het belang van alle leerlingen wiens toekomst hierdoor een serieuze slag heeft gekregen. Je kan ons hiermee helpen door de petitie te ondertekenen.

Indien je hier meer vragen over zou hebben, kan je terecht bij onze partner eyeforsalone@hotmail.com die de situatie ter plekke nauwgezet opvolgt.

Enkele feiten over het project

Locatie: Afrika, Sierra Leone, Waterloo
Begindatum: 14/11/2016
Einddatum: 31/08/2017
Beschrijving: Bouw van een lagere school bestaande uit twee à drie klaslokalen
Belgische partnerorganisatie: Eye for Salone
Sierra Leoonse partnerorganisatie: Flemish Institute and Primary School

Dompel je onder in het project


Haspatal

Haspatal

Enkele feiten

Locatie: Azië, Bangladesh, Tangail distric
Begindatum: 15/04/2009
Einddatum: 31/08/2010
Beschrijving: Bouw van een bevallingsruimte voor het Kailakuri ziekenhuis, waar de arme bevolking niet enkel wordt verzorgd maar tevens bijdraagt aan de werking van de kliniek
Belgische partnerorganisatie: Geen
Bengaalse partnerorganisatie: Kailakuri Health Care Project

Dompel je onder in het project


Pathshala

Pathshala

Enkele feiten

Locatie: Azië, Bangladesh, Rajarhat
Begindatum: 15/04/2011
Einddatum: 15/07/2012 (vroegtijdig gestopt)
Beschrijving: Bouw van een basisschooltje bestaande uit twee klaslokalen en een winkel. De school zou binnen een zelfbedruipend systeem passen dat als doel had de lokale economie te verbeteren.Dit project werd vroegtijdig gestaakt wegens onvoorziene omstandigheden. Meer info kan gevonden worden in het einddossier
Nederlandse partnerorganisatie:  Stichting Pani Nederland
Bengaalse partnerorganisatie: Stichting Pani Bangladesh

Dompel je onder in het project


Nepal 2014

Nepal 2014

Enkele feiten

Locatie: Asië, Nepal, in het Narayanpur dorp dichtbij Dang
Begindatum: 01/09/2013
Einddatum: 31/08/2014
Beschrijving: Bouw van drie klasloaken voor kinderen die moeilijk toegang hebben tot regulier onderwijs
Belgische partnerorganisatie: Nanri vzw
Nepalese partnerorganisatie: SAV-School

Dompel je onder in het project


Malawi 2017

Malawi 2017

Enkele feiten

Locatie: Afrika, Malawi, gebied Chimutu ten noordoosten van Lilongwe, de hoofdstad
Begindatum: 14/11/2016
Einddatum: 31/07/2017
Beschrijving: Bouw van een waterput voor het schooltje en haar gemeenschap
Belgische partnerorganisatie: Gencoo vzw
Malawische partnerorganisatie: Gencoo Malawi

Dompel je onder in het project


Malawi 2016

Malawi 2016

Enkele feiten

Locatie: Afrika, Malawi, gebied Chimutu ten noordoosten van Lilongwe, de hoofdstad
Begindatum: 01/04/2015
Einddatum: 31/08/2016
Beschrijving: Bouw van een kleuterschool bestaande uit vier klaslokalen voor kleuters
Belgische partnerorganisatie: Gencoo vzw
Malawische partnerorganisatie: Gencoo Malawi

Dompel je onder in het project