An unforgettablejourney

Wie zijn wij?

Edukado – een vrijwilligersorganisatie – ondersteunt en begeleidt groepen studenten uit het hoger onderwijs bij het realiseren van een solidariteitsproject in het Zuiden. Het studententeam werkt een bouwproject in een jaar tijd volledig uit waarbij de focus ligt op het verschaffen van onderwijs, en reist dan twee maanden naar het land in kwestie om het uit te voeren.

Enerzijds wil Edukado een onvergetelijke levenservaring voor zowel de studenten als de lokale bevolking creëren. Anderzijds wil de vzw
– via de studenten – een duurzame verbetering van de levensomstandigheden in het ontwikkelingsland verwezenlijken. Hierbij hanteert Edukado de visie dat rechtstreekse geldstromen niet de beste manier zijn om dit doel te bereiken.

Onze waarden

Onderstaande waarden zijn de basis van Edukado:

Betrokkenheid
Gelijkheid
Innovatie
Samenwerking
Wereldburgerschap
Integer

Onze visie

Edukado wil jongeren inspireren en begeleiden in het bereiken van hun hoogste potentieel, om op die manier een stap dichter te zijn bij een solidaire, evenwichtige en vreedzame wereld.

Ons team

Andy Keymolen

andy@edukado.be

14 november 2016 is de dag dat voor mij het Edukado avontuur begon. Nieuwsgierig, vol spanning en met veel goesting om er in te vliegen was ik als student Industriële wetenschappen Elektromechanica aanwezig op de eerste vergadering van het team Sierra Leone 2017.
Het was de eerste dag van een onvergetelijke reis dat nog lang zal voortduren, want enkele maanden na die zomer vol emotie, belevenis en vriendschap wist ik al dat dit niet het einde ging zijn van mijn Edukado avontuur, maar juist het begin. Het begin van een reis waarbij ik samen met fantastische mensen fantastische zaken ga verwezenlijken.
Het is mijn doel om andere studenten de mogelijkheid te geven om dezelfde fantastische ervaring te beleven. Maar ook om samen met de lokale bevolking nog veel fantastische projecten te verwezenlijken. En niet te vergeten om vooral nog een zalige tijd te beleven.

Aushim Koumar

aushim@edukado.be

In 2016 heb ik mijn doctoraat behaald op de VUB en heb daarna een spin-off opgericht: Konligo (www.konligo.com). Samen met Camille heb ik in 2009 het eerste solidariteitsproject van de vzw opgericht. Het was voor mij toen de eerste keer dat ik kennis maakte met de wereld van ontwikkelingssamenwerking en sindsdien, kan ik deze wereld niet meer loslaten: het is mijn passie geworden.
Voor mijn masterproef koos ik om mijn studies te combineren met mijn passie: ik ontwierp een transformeerbare voetgangersbrug voor ontwikkelingslanden. Na mijn thesis besloot ik om te doctoreren in de ingenieurswetenschappen op de VUB, met als doel om ontplooibare shelters te ontwerpen voor humanitaire hulp, dit in samenwerking met een paar ngo’s en instanties actief in de humanitaire sector.
Sinds begin 2013 ben ik lid van de Raad van Bestuur van de ngo UCOS en in juni 2014 werd ik hier voorzitter. Edukado sluit voor mij zeer goed aan bij mijn andere activiteiten. Ik ben ervan overtuigd dat we een goed team hebben om deze projecten in goede banen te leiden en ben zeer benieuwd naar onze toekomst!

Camille Claeys

camille@edukado.be

Ik ben in 2012 afgestudeerd in de Rechten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In Brussel geboren en getogen, maar geen drager van de toga: ik ben momenteel werkzaam aan de VUB als voltijds onderzoeker.
Ik kreeg interesse in ontwikkelingssamenwerking rond de leeftijd van 18 jaar. Op mijn 19de startte ik samen met medestudenten ons eerste humanitair project dat met succes werd volbracht. Dit overtuigde mij om verder te investeren in het verbeteren van de levensomstandigheden van minderbedeelden.
Nu ik tot de ‘werkwereld’ behoor, kan ik jammer genoeg niet meer deelnemen aan de projecten op dezelfde manier als ervoor. Wat ik wel kan doen, is de volgende studentengeneratie overtuigen dat ze met de verwezenlijking van zo’n project een ongelooflijke levenservaring rijker zijn.

Geert Spyckerelle

geert@edukado.be

Na mijn studies Handelsingenieur aan de KU Leuven heb ik bijkomende Master of Finance gestudeerd in London aan de Hult International Business School. In 2013 ben ik begonnen als business analist bij ExxonMobil.
Ook maak ik deel uit van het gemotiveerde team achter Edukado. Mijn interesse voor ontwikkelingssamenwerking is enorm gegroeid door als student deel te nemen aan een voorgaand project. Een onvergetelijke en verrijkende ervaring die ik graag wil delen, maar ook aanbieden aan de huidige generatie studenten.
Daarom heb ik samen enkele vrienden mijn schouders onder Edukado geplaatst. Wij hopen uitdagende en zinvolle projecten te kunnen aanbieden aan studenten met een hart voor het Zuiden.

Peter De Decker

peter@edukado.be

Ik ben in 2012 afgestudeerd als Handelsingenieur aan de K.U. Leuven en werk momenteel als investeringsanalist bij MyMicroInvest. Tussen studie en werk ondernam ik een reis naar Zuidoost-Azië. Ik bracht drie maanden door in Vietnam, Laos en Cambodja. Dankzij deze reis heb ik met eigen ogen de noden en beperkingen van de lokale bevolking kunnen vaststellen.
Ik ben van mening dat ook wij kunnen helpen aan het aanreiken van oplossingen en daarom besloot ik mij te engageren in ontwikkelingssamenwerking.
Edukado kende ik reeds van een vorig project en de stap naar een actieve rol was dan ook snel gezet. Edukado’s doelstellingen en werkwijze liggen volledig in lijn met mijn opvattingen over ontwikkelingssamenwerking.
Ik hoop dan ook dat ik, mede dankzij mijn ervaring als groepsleider van scouts Ukkel, mijn steentje kan bijdragen om studenten een unieke ervaring te laten beleven.

Tom Verstraten

tom@edukado.be

In 2012 ben ik afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde-Elektrotechniek. Momenteel werk ik als R&D Engineer bij Aquasystems International nv, een bedrijf dat waterzuiveringsapparatuur verkoopt.
In 2009 was ik er als een van de eersten bij toen het eerste project van de vzw werd opgestart. Het werd een boeiend en leerrijk avontuur, dat succesvol werd afgesloten met de bouw van een nieuwe kraamkliniek in het Kailakuri-ziekenhuis in Bangladesh. Deze ervaring overtuigde me ervan om mijn vaardigheden als ingenieur te benutten voor duurzame en maatschappelijk relevante doeleinden. Edukado biedt mij hiervoor de ideale gelegenheid. Nog belangrijker is dat de studentenprojecten de mogelijkheid bieden om de passie door te geven aan een nieuwe generatie, in een volatiele samenleving waarin maatschappijkritisch denken en sociaal besef alsmaar verder op de achtergrond verzeilt.